Om je vingers bij af te likken

Wist je dat chocola, echte dan dus, veganistisch is? Dus als je een taart wilt maken die een beetje dieetvriendelijk is, is dat een heel goede keus. Sowieso is chocola altijd een goede keus. Voor deze feesttaart heb ik de waterganache uit het boek ‘Puur chocola’ van Chantal Coady als basis gebruikt. Niet zo zwaar, wel met echte chocoladesmaak.

De ganache bak je niet mee, je schept hem op een bodem die al af is. Dat kan voorgebakken zijn, maar in dit geval heb ik gedaan alsof het een cheesecake werd. Koekjesbodem dus. Alleen zijn kant-en-klare koekjes meestal niet veganistisch, en boter al helemaal niet. Dus heb ik dat vervangen door cornflakes (even flink in knijpen om ze te breken) en chocola. Is de taart meteen ook glutenvrij. Ik had dit al eens eerder geprobeerd, maar dat was niet zo’n succes: de bodem werd zo hard dat bij het snijden de stukken in het rond vlogen. Een paar lepels amandelpasta erdoor doen wonderen. Vraag me alleen niet hoe veel, ik doe altijd maar wat en heb het niet opgeschreven.

Als de bodem is opgestijfd is het een kwestie van stapelen. Laag ganache, laagje jam (pardon: vruchtenbeleg), blauwe bessen, nog meer ganache, frambozen. En voor de afwerking een glazuur gemaakt van sap-uit-een-pak omdat dat helder is, agar-agar en pijlwortelmeel. Dat vind ik nogal lastig afmeten, liever te stijf dan dat het eraf druipt, en het moment van overgieten luistert ook erg nauw: het moet nog vloeibaar zijn, maar niet té, en ook niet meer zo warm dat de ganache erdoor smelt. Kortom: dit moet ik nog eens vervolmaken.

vulling

Onvoorstelbaar maar waar: niet iedereen is gek op chocola. En omdat ik deze taart ook nog eens in mijn bijna-kleinste vorm heb gemaakt, heb ik er nog wat kleverige hapjes bij gebakken. Je wilt toch niet met te weinig aankomen. Je kunt met de vulling variëren, ik heb ook maar gewoon gebruikt wat ik nog in huis had.

In dit geval was dat amandelen en pistachenoten, in stukjes hakken en even roosteren. Dan wat kleingesneden dadels erbij en stukjes ovengeroosterde appels van eigen boom. Alles mengen, lepeltje kaneel erdoor en klaar is je vulling. Dan: een stapel filovellen in drieën snijden, elk stukje bekwasten met wat olie en een flinke theelepel vulling erop. Oprollen en op een plaat leggen. Als alle rolletjes klaar zijn ze aan de buitenkant nog eens met olie bestrijken en bakken tot ze knapperig zijn.

kleverige_rolletjes

Omdat de vulling niet zo zoet was, heb ik de rolletjes daarna nog in een suikerstroopje gelegd met een scheutje oranjebloesemwater erdoor. Het knapperige gaat er grotendeels af, maar ze worden heerlijk kleverig. Om je vingers bij af te likken!

chocoladetaart_notenrolletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: