Haverkoekjes zonder haver

Het gebeurt niet vaak dat ik twee keer precies hetzelfde bak, behalve als ik eerst ergens een of meer testversies van gemaakt heb. Maar met haverkoekjes ligt dat anders. Die maak ik vaak als ik even snel koekjes wil – ze vragen weinig tijd, weinig afwas en ze zijn heel erg lekker. En als ik ergens zo gek op ben, wil ik ze ook graag weg kunnen geven. Breng dat samen met de permanente uitdaging ook voor mensen-met-dieet te kunnen bakken, in de praktijk vaak glutenvrij, en daar is de volgende zoektocht.

Haverkoekjes bevatten zoals de naam al zegt haver, in vlokvorm, en daarnaast ook nog tarwebloem. Ik ben vorige week al begonnen met speuren in de biowinkel naar vervangers voor de havervlokken (havermout klinkt toch minder lekker). En wat zijn er veel mogelijkheden! Bijna elk graan of wat daarvoor door kan gaan bestaat ook in vlokvorm. Omdat de specifieke haversmaak er sowieso niet aan zit, besloot ik maar te kiezen voor wat op het oog een vergelijkbare structuur had. Rijst (te fijn) en amarant (ik herinner me dat als iets wat een soort lijm wordt) vielen dus af, en boekweit leek de beste vervanger.

Thuis meteen aan de slag: ik heb dezelfde verhoudingen in het recept gebruikt, en de bloem vervangen door rijstebloem. Dat werkt dus niet helemaal. Ze waren gelukkig wel lekker, maar veel meer uitgelopen dan het origineel. Dat betekende geen losse kletskoekjes, maar een plaat vol, en de koekjes zelf waren vol gaatjes komen te zitten. Zag er leuk uit! Ze werden er alleen wat slap van terwijl de ‘echte’ steviger zijn, een beetje klef in het midden en met dunne krokante randjes. Bovendien heeft rijstebloem toch iets mufs als je goed proeft.

Rijstkoekjes

Noodzaak tot verbetering dus. Omdat teff, ondanks dat het geen gluten bevat, wel een behoorlijke bindkracht schijnt te hebben, heb ik daarvan deze week een zak gekocht voor de tweede poging. Het zou mooi zijn als het zichzelf en de koekjes wat meer bij elkaar houdt. Mijn eerste ontdekking was dat ‘wit teffmeel’ dan wel wit heet, maar een beetje bruin beslag oplevert. En de tweede, dat het zich in deze koekjes net zo gedraagt als tarwebloem. Ik weet dus wel waar ik deze variant voortaan mee maak!

Drie verschillende koekjes

Van links naar rechts: een origineel haverkoekje, een met rijstebloem en een met teff.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: