Herfstige appeltaart

Van (bijna) de laatste appels van eigen boom, die het zo goed doen in taart (ze worden niet of nauwelijks te koop aangeboden, maar mocht je iemand kennen met eigen boom: Groninger Kroon. Probeer er wat van mee te krijgen als je appeltaart wilt bakken!), ook nog een appeltaartje gemaakt. Met een rest deeg die ik nog in de vriezer had, standaard ouderwets recept dus altijd goed. Van een boom uit de buurt had ik eerder wat tamme kastanjes opgeraapt en die liggen nog altijd te wachten tot ik er iets mee doe. Eigenlijk zijn het er erg weinig en zijn ze ook klein, dus nogal veel moeite voor waarschijnlijk heel weinig. Maar ze brachten me wel op een idee: appels en kastanje gaan goed samen en er bestaan ook potjes kastanjepuree. Zoiets als pindakaas, alleen staan ze niet bij het broodbeleg maar bij de appelmoes in de winkel. Ook met extra smaakje (vanille, en chocola bestaat geloof ik ook), maar ik gebruik naturel.

Vulling van klein gesneden appels dus, beetje suiker en maïzena, dat doe ik meestal omdat dat wat uitlopend vocht van de appels kan binden, en Engelse mixed spice. Dat is verwant aan onze speculaaskruiden, maar er zit naar verhouding minder kaneel in en meer kruidnagel. Ik heb er voor het idee ook nog wat gemalen piment doorheen geroerd, maar of je dat proeft? De bodem eerst met een laagje kastanjepuree bestreken, en aan de vulling ook nog wat gedroogde cranberries toegevoegd, om er een echt herfsttaartje van te maken. En hij smaakt heerlijk, al zeg ik het zelf:)

appelcranberryvulling

Voor erbij heb ik ook nog een glutenvrije variant gemaakt. De vulling kon hetzelfde blijven, maar met het korstdeeg is het altijd weer puzzelen. Een mengsel van verschillende melen en bloemen lijkt toch het beste te werken. Deze keer heb ik 30 g rijstemeel, 15 g rijstebloem, 10 g kleefrijstebloem, 10 g maïzena, 30 g witte basterdsuiker, 40 g boter en een eidooier gebruikt. Precies genoeg voor vier minivormpjes, en het leek heel behoorlijk op ‘echt’ appeltaartdeeg. Je kunt het ook gewoon op 180 graden C mee bakken met de grotere taart. Ik begreep van de ontvangers dat het zich ook heel behoorlijk heeft gedragen bij het ontvormen en opeten, dus dit recept mag blijven.

Vijf appelcranberrytaartjes

Nu heb ik morgen een verjaardag waarvoor ik iets lekker mee zal nemen. Er werd al gevraagd naar appels (verwerkt uiteraard;)), dus de overgebleven helft van dit taartje gaat mee. Maar daar moet dan wel een andere halve bij. Ik heb nog kastanjepuree over, daarmee gaat het iets worden. Heb het recept al bijna uitgebroed, dus morgenochtend aan de slag.

Er zitten overigens ook nog altijd gedroogde cranberries in het zakje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: