Banaancitroentaart

Een tijdje geleden vroeg mijn zus of ik ook taartrecepten zonder ei had. Nou, niet erg veel ontdekte ik. Dus toen ze afgelopen weekend jarig was, besloot ik dat het tijd was om eens te proberen of ik zelf zoiets kon verzinnen. In een moeite door de uitdaging nog wat groter gemaakt, door ook geen suiker te gebruiken. Klinkt vies he, taart zonder suiker en ei?!

Veel veganistische bakkers gebruiken banaan, bijvoorbeeld in cakebeslag. Dat leek me een mooi uitgangspunt voor een taartvulling, en een goede bestemming voor twee banaantjes die op de fruitschaal lagen. Ja, het is fruit, banaan. Ik merk er niets van, maar het schijnt echt zo te zijn. Vandaar dat deze taart ook onder de ‘fruittaarten’ valt.

Als je die banaan mixt met zachte tofu, krijg je heus een romige vulling. Bloem en maïzena om te binden, honing om het zoeter te maken en citroen als een beetje frisse tegenhanger. Leek me wel iets wat moest lukken.

Een echt korstdeeg kun je niet maken als je de suiker vervangt door honing, het deeg wordt dan namelijk zacht. Maar met een lepel (en je vingers) blijk je het heel aardig uit te kunnen smeren in de vorm. Vulling erin gieten en bakken maar. Vol verwachting over wat er een klein uur later uit de oven zou komen…

DIT:

Banaancitroentaart zonder ei

Net echt, nietwaar? En zo smaakt ‘ie ook, hoewel het natuurlijk wel een bananentaart blijft, en daar moet je maar net van houden. Maar de citroen maakt veel goed, en misschien kan het ook wel zonder banaan. Nog genoeg mogelijkheden om te experimenteren!

In elk geval gaat de tweede helft (die nu in de vriezer zit) komend weekend mee naar het feestje. Want de vulling houdt zich keurig, en ook de korst wordt stevig genoeg als de taart is afgekoeld.

Stukje banaancitroentaart

Eén reactie to “Banaancitroentaart”

  1. Maria Says:

    Cool :-), misschien ook maar eens zoiets proberen! Ik wantrouw zulke recepten vaak, maar t ziet er goed uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: