Gele kruimelcake

Het leuke van ‘buitenlandse’ winkels is dat ze dingen hebben die je niet kent, waarvan je soms niet eens wist dat het bestond, en dat allemaal gewoon om de hoek. Afgelopen weekend kreeg ik zo een potje ‘we weten niet wat het is maar het is heel zoet’. Het viel mee met het mysterie: tussen alle Arabische letters stond ook nog ‘cedrat jam’. Made in Iran. Cedraat kennen we hier als de soort citroen waar sukade van gemaakt wordt. Volgens mij is dat groen, maar dit was geel. Om preciezer te zijn, bleekgele stukjes op een net zo lichte siroop. En niet een egale gelei, zoals ik eerst dacht. Dat geel betekent misschien wel, dat deze ‘jam’ van het vruchtvlees gemaakt wordt en niet van de schil? Zou best kunnen dat dat allemaal op het potje staat, maar dat kon ik niet ontcijferen.

De smaak was mild citrus, mierzoet, en een vleugje kweepeer. Leek me heel geschikt voor een cake in Midden-Oosterse stijl. Als basis polenta, daar wordt ‘ie mooi geel van. Met voor de smaak wat gemalen amandelen, snufje kaneel en een lepel rozenwater (die laatste twee proefde ik overigens niet terug, dat mag de volgende keer wat meer – maar ze moeten ook niet te erg opvallen). En voor de structuur een bakje volvette Turkse yoghurt erdoor. Stukjes cedraat erover en bakken maar. Het geheim van de smid: geen suiker erin, maar direct uit de oven de siroop uit het potje erover gieten. Dan wordt het zo’n echt plakkerige Arabische cake. Hoewel originele recepten vaak en en doen: suiker in het beslag én siroop erover gieten. Maar dat vind ik teveel van het goede.

Polenta-siroopcake met stukjes cedraat

Door het sirooplaagje gaat de cake glimmen, en is hij een stuk minder droog. De polenta kan een heleboel vocht opnemen. Ondanks de yoghurt is het namelijk toch nog een behoorlijk kruimelige cake. Maar je kunt hem wel netjes genoeg aansnijden om uit te delen.

Aangesneden polentacake

Een volgende keer mag er wel wat citroen in – de cedraat en vooral de siroop is toch in de eerste plaats zoet en pas daarna citrus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: