Puur peer

Vorige week kreeg ik een doosje rijpe peren ‘daar kun jij vast wel wat mee’.

En nog een doosje.

En nog een.

Ze waren allemaal misschien wel onverkoopbaar omdat ze gebutst waren, maar niet rot. Wél rijp. Dus toen zat mijn koelkast ineens vol met een paar kilo peer, en dat moest allemaal op korte termijn verwerkt worden. En met zo’n overdaad ben ik maar eens aan het experimenteren geslagen. Het eerste was een cake. Een paar peren gepureerd en door het beslag geroerd, ik dacht dat het dan wel een ‘natte cake’ zou worden. En dat klopt ook wel.

Voor de verandering had ik rijstebloem gebruikt (glutinous noemen ze die, van kleefrijst denk ik), dat geeft altijd een beetje een vreemd effect. Soort siliconen zou je kunnen zeggen, maar het heeft ook wel iets Indisch, kwee-achtigs. Dat klinkt toch lekkerder. En om het Aziatische effect te versterken, gekruid met kardemom.

Glutenvrije perencake

Na een nachtje in de koelkast werd ie veel steviger, en leek meer op cake zoals we die gewend zijn. Hapt lekker weg!

Maar toen had ik nog ruim 20 peren over…

Om ze houdbaarder te maken heb ik er moes van gekookt, met jammaker. Dan is het nog niet zo zoet, kun je er dus nog mee doen wat je wilt. Maar omdat het gekookt is heb je even wat meer lucht voor alles verwerkt moet zijn. Toen ze eenmaal moes waren bedacht ik dat de hele handel natuurlijk in de sappan had gemoeten, dan hadden we deze week vers perensap gedronken. Wat een luxe!

In plaats daarvan dus een pan vol moes. Een nachtje slapen bracht het idee dat je daar een vla-taartvulling van kunt maken. Maar in plaats van melk gebruik je dan dus perenmoes. Korstdeegje met chocoladesmaak, even voorbakken, vullen met de perenvla en dan maar hopen dat het voldoende stolt.

Aangesneden perentaart met chocoladekorst

Zoals je ziet is dat heel behoorlijk gelukt. In het midden is ie iets zachter dan aan de rand, maar het kan nog net. En periger kan bijna niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: