Zwitserse koekjes

Op de vrij(gemaakt)e donderdag hebben Nadine en ik ons op een van haar Zwitserse bakboekjes gestort. Ze hebben daar toch een veel uitgebreider assortiment traditionele koekjes dan hier! De keuze viel op twee soorten die je allebei met poedersuiker maakt in plaats van met ‘gewone’ suiker. En in allebei gaat wat amandel, maar verder zijn ze heel verschillend.

We begonnen met de sinaasappelkoekjes. Daar hadden we eigenlijk zachte boter voor nodig en ik had JUIST alle boter in de koelkast gelaten omdat je voor koekjes meestal harde nodig hebt… maar gelukkig wordt het lente en hadden we alle tijd, dus uiteindelijk was hij zacht genoeg. Schil van een sinaasappel erin, waar de koekjes uiteindelijk een beetje oranjegeel van worden! Heel zomers kleurtje. En amandelpasta en dan drie kwartier in rollen in de koelkast op laten stijven.

Dat gaf ons mooi de tijd om de vanillekoekjes te proberen. Helaas besloot de amandelmaler dat hij ermee ophield. Misschien waren de messen te bot, dachten we. Dus: eerst de amandelen met de hand gemalen. Dat doe ik anders ook altijd, alleen worden ze niet zulk fijn poeder als we nu eigenlijk nodig hadden. En dan nog eens in de maler gooien voor de finetuning. Maar helaas. Gelukkig werkt het met een iets grovere maling ook prima:)

Tijd om de sinaasappelkoekjes te bakken. Eerst de rollen in dunne plakjes snijden. Die hebben allemaal een platte onderkant, want de rollen wilden geen rollen blijven. Maar daar smaken ze natuurlijk niet minder om. En dan in twee ladingen in de oven. Daarna moest er, terwijl ze nog warm waren, sinaasappelglazuur op, dat we wat hadden opgeleukt met oranjebloesemwater. En in de tussentijd vast de vanillekoekjes vormen. Echt productie draaien!

Op de foto in het boekje waren de vanillekoekjes niet alleen ‘hoorntjes’, een soort maansikkels, maar ook krakelingen. Alleen dat bleek toch wel erg lastig zonder ze uit elkaar te laten vallen. Dus een plaat vol maantjes met een paar verdwaalde krakelingen. Deze koekjes rijzen grappig genoeg terwijl er geen ei of bakpoeder in zit. En recht van de plaat moeten ze door vanillesuiker gerold, zodat ze een mooi besneeuwd uiterlijk krijgen.

Mijn favoriet is tot nu toe het sinaasappelkoekje. Maar die met vanille schijnen na een paar dagen lekkerder te worden, wat voor koekjes toch niet zo gebruikelijk is, dus wie weet verandert dat nog… in elk geval hebben we allebei weer voor een week genoeg:

Bord vol Zwitserse koekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: